Home » Byggesøknader - Alt du trenger å vite » Planstatus – Steg 3

Planstatus – Steg 3

Man må huske å sette seg inn i planstatus ganske tidlig. To eksempler på planstatus er reguleringsplan og kommuneplan. Dette betyr hvilket område tomten din ligger i, siden reguleringer varierer litt ettersom hvilken planstatus som gjelder.

En kommuneplan er en plan over hele kommunen og alle kommuner er nødt til å ha en, men dette kan ofte føre til at noen kommuneplaner er ganske grove og ikke så nøyaktig på små detaljer.

En reguleringsplan er en mer detaljert plan laget for å beskrive landskapet og bygningene. Denne typen plan inneholder ofte nøyaktige mål på hvor alt ligger på kartet. En reguleringsplan har ofte mer nøyaktige reguleringer på mål, størrelse, plassering, osv.

Hvis det er en ny og en gammel versjon av en reguleringsplan, gjelder den nye planen foran den gamle. Som regel ligger reguleringsplanen i en kommuneplan, så vanligvis går disse reguleringene overens uten å motstride hverandre. Hvis det skulle være motsigelser i planene gjelder den nyeste planen.

Du som skal bygge må sette deg inn i de bestemmelsene som gjelder for din arealplan og se om det du skal bygge er innenfor de bestemmelsene. Det vanligste å sjekke etter er høyder og areal bestemmelser.
Du må også huske å sammenligne situasjonskartet ditt med reguleringsplanen for å være sikker på at bestemmelsene blir opprettholdt. Hvis noen justeringer er nødvendige for å stemme i henhold til bestemmelsene kan dette endres, eller så kan man søke om dispensasjon fra denne bestemmelsen hvis man har et godt grunnlag. Dette kommer igjen litt senere.

Så kommer tiden for å lage tegninger av det man skal bygge, og med kunnskap om arealplanen kan man tilpasse tiltaket sitt ettersom hva planen tillater. Og hvis det man skal bygge er innenfor alle bestemmelsene i planen, blir det lettere, billigere og raskere å få godkjent søknaden.

Serien er levert av Hansen og Holm Arkitekter AS

Formål
Nettsidens formål er å sikre en trygg handel mellom forbruker og leverandør. Du skal finne gode tips, kontrakter og veiledninger.
I tillegg kan du søke etter kvalifiserte håndverkere innen ulike bransjer.
Bedrifter som oppfyller kriteriene kan få gratis firmaoppføring i Fagmann.no
Søk om oppføring
Send melding


    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.