Home » Artikler » Arkitekttegninger – Hva trenger jeg, og hva er prisen?

Arkitekttegninger – Hva trenger jeg, og hva er prisen?

Arkitekttegninger og priser

Hva er arkitekttegninger?

Det defineres som tegninger som faller innenfor det arkitektoniske feltet. Det vil si noe som viser til et hus, bygning eller en konstruksjon. For nesten alle slags byggeprosjekter behøves det noen form for arkitekttegninger for enten å få søkt om tillatelse, beregnet omkostning, bygd selve prosjektet, eller alt i same prosjekt.

Når det kommer til ditt eget byggeprosjekt, har du sikker en idé eller en plan allerede lagt for hvordan du vil ha det. Kanskje du prater med en arkitekt for å få tegnet ideen din så du kan begynne å planlegge. Men i Norge er det ikke alltid så lett å få lov til å bygge noe med så mange regler og bestemmelser på hva du kan og kan ikke bygge. For å holde seg innenfor loven må du søke og få tillatelse til å bygge før du kan sette i gang.

Søke om byggetillatelse – hva trenger jeg da?

Når du skal søke om tillatelse trenger du også å vise tegninger av hva du skal bygge for at kommunen skal få en oversikt. Men det er ikke alltid at du allerede har arkitekttegninger av det du skal bygge, eller at de tegningene du har er ryddig nok til at kommunen godkjenner dem. Da kan det være kjekt med et sett tegninger man kaller byggesakstegninger. Disse arkitekttegningene tar også opp akkurat det du skal bygge men i mindre detalj enn for eksempel konstruksjonstegninger. Dette gjøres for at kommunen skal få et overblikk over hva som skal gjøres, uten å flomme dem med for mye beskrivelse og mål.

Arkitekttegninger har tre typer tegninger

De fleste sett arkitekttegninger har tre typer tegninger inkludert, og de er: Plantegninger, snittegninger og fasadetegnigner. (Les mer om hustegninger)

  • Plantegninger er en oversikt ovenfra av hver etasje hvor man ser veggene, dører, vinduer og trapper og hvor de er plassert i tillegg til hvordan rommene er inndelt i bygget. På plantegningene kan man ofte også se en strek gjennom bygget som beskriver hvor snittet er tatt fra.
  • Snittegninger er enkelt forklart et snitt av hele bygget, skjært og sett på fra siden, som når man åpner et dukkehus med flere etasjer. Man kan se høyden på de forskjellige etasjene og andre forklarende elementer som kan være viktig å få med. Hvor snittet tas fra er markert på plantegningen så man vet hvor i bygget man får se innsiden.
  • Fasadetegninger er tegning av fasadene, altså utsiden av bygget fra alle sider. Vanligvis er det bare fire sider på et bygg, siden de fleste bygg har vegger som sitter i 90° vinkel i forhold til hverandre. Ved svært kompliserte bygg er det kanskje behov for flere enn fire fasadetegninger, men som en tommelfingerregel er det bare fire. Disse skal vise hvordan bygget skal se ut fra utsiden med de fleste detaljer sånn som vinduer, dører, takrenner, hjørnekasser og ikke minst terreng. Terreng skal da vise hvor høyt bakken er langs den nærmeste veggen på den fasadetegningen.

Arkitekttegninger fasadetegning Fasadetegninger er tegning av fasadene, altså utsiden av bygget fra alle sider av huset.

Send inn dine arkitekttegninger til kommunen

Når man skal ha arkitekttegninger for å sende inn til kommunen, må man ha et sett tegninger som forklarer hvordan det eksisterende ser ut, hva som skal bygges nytt, og som er i henhold til alle bestemmelser samtidig som det må inneholde alt av relevante detaljer i de tre tegningsformatene nevnt ovenfor.

Arkitekttegninger – hva er prisen?

Mange i et slikt tilfelle ser etter et firma som spesialiserer seg på akkurat dette, og som vet hva kommunen vil ha av arkitekttegninger og hvordan det gjøres.
Hansen og Holm Arkitekter AS er et firma som spesialiserer seg på byggesøknadstegninger og hvor du kan få en fast og billig pris på ditt prosjekt. Her ser du en liste over de prisene firmaet vanligvis gir ut.

  • Byggesakstegninger: 9.800 kroner
  • Tegning av situasjonskart: 1.875 kroner
  • Timespris arkitekt: 937 kroner

Om artikkelen

Artikkelen er levert av Hansen og Holm Arkitekter AS. Et arkitektfirma som utfører alt av arkitekttjenester for kunder over hele Norge. Dette inkluderer blant annet byggesaks tegninger, byggesøknader og rådgivning i arkitektfaget.

Formål
Nettsidens formål er å sikre en trygg handel mellom forbruker og leverandør. Du skal finne gode tips, kontrakter og veiledninger.
I tillegg kan du søke etter kvalifiserte håndverkere innen ulike bransjer.
Bedrifter som oppfyller kriteriene kan få gratis firmaoppføring i Fagmann.no
Søk om oppføring
Send melding


    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.