Home » Artikler » Anbud på håndverkertjenester

Anbud på håndverkertjenester

Anbud på håndverkertjenesterVurderer du anbud på håndverkertjenester?

Å sende oppdraget ut på anbud er fornuftig. Da når man ut til mange uten å måtte anstrenge seg noe særlig.
Man mottar ofte godt med svar fra ulike aktører og dermed har man flere å velge imellom. Det gjør at du får tid til overs for andre daglige gjøremål. Det er likevel et par ting du bør huske på.

Automatiserte anbudstjenester på Internett baserer seg på at det er gratis for brukeren mens leverandøren betaler et mindre beløp for hvert anbud de mottar. I bransjer med mye konkurranse er det ofte flere foretak som deltar i konkurransen om ditt opprag og ikke alle av disse er – naturlig nok – like seriøse. Pass derfor på at den du velger deg har alt av nødvendige godkjenninger i orden. Husk også å spørre etter referanser!

Anbudstjenester har heller ikke ansvar om noe skulle gå galt under byggeprosessen. Det er din plikt å sørge for en sikker kontrakt. (Se våre byggekontrakter)

Kjør anbud selv

Det sikreste er nok at du kjører anbudsprosessen selv med noen nøye utvalgte aktører. Du bør også være litt frempå og tørre å prute litt.

Utvelgelsesprosessen – Innhente anbud

Om du du skal bygge nytt hus, pusse opp /renovere eller kjøpe andre byggetjenester, er det tid for å velge seg riktige leverandører. Kontakter du bare 1 så har du bare ett tilbud å forholde deg til. Du vet heller ikke om innholdet i tilbudet er det beste. Her må du se bredt og samtidig være kritisk.

Dette bør du gjøre;

 • Finn et utvalg av 5 leverandører. Ikke bare i ditt nærdistrikt men også i nabokommunene.
 • Pass på at de 5 utvalgte har mesterbrev, er godkjent for ansvarsrett og at de har levert regnskap i minst 2 år.
  Disse finner du enklest ved å søke etter leverandører og håndverkere i vår oversikt over bedrifter.
 • Google de 5 utvalgte leverandørene på firmanavn for å se om du finner negativ omtale av disse selskapene på blogger og liknende. Om ett firma har negativ omtale på flere steder, luk det bort og finn et annet. Du kan også spørre på ulike forum som for eksempel byggebolig.no
 • Kontakt de 5 utvalgte og be om 3 referanser av hver leverandør fra liknende oppdrag. Har de gjort gode jobber tidligere og er opptatt av eget renommè så er ikke dette noe problem.NB; kontakt oppgitte referanser for å kontrollere at disse er autentiske. Om referansene er skrevet av selskapet selv (dette forekommer) så fjerner du firmaet fra lista.

Nå sitter du med et godt utvalg av 5 kvalitetsleverandører og er klar for neste fase som er å oppnå best mulig pris.

Lær deg å prute
Når du er trygg på de leverandører du har valgt deg, og vet hva du skal ha, er tiden inne for å innhente beste mulige pris.

Slik går du fram;

 • Lag en detaljert oppdragsbeskrivelse.
  Lever en oppdragsbeskrivelse som er likt utformet til alle. I oppdragsbeskrivelsen må du være så nøyaktig som mulig. Få derfor med punkter som leveringstid, materialvalg, timespris, faste priser, pris på tilleggsarbeid, dagmulkt ved forsinkelser, osv. Det er bedre å skrive for mye enn for lite.
 • Avtal møte med alle leverandørene hver for seg hvor dere sammen går igjennom beskrivelsen. Her er det viktig at du spør om ting du kan ha glemt, hva det kan koste, osv.
 • Etter møtet sender du hver leverandør en oppsummering pr e-post hvor du spør om du har oppfattet alt korrekt.
 • Juster så oppdragsbeskrivelsen din på bakgrunn av eventuelle nye opplysninger som framkom i møtet med leverandør.
 • Lever den justerte oppdragsbeskrivelsen og be om et tilbud på oppdraget med ca 1 måneds varighet. Hensikten med tidsfrist er å signalisere at du er i kjøpsmodus (som du skal spille på under prutefasen).
 • Sammenlign alle tilbud og be om en nytt forhandlingsmøte med hver enkelt leverandør. Vis gjerne til andre tilbud fra konkurrerende byggmestere / håndverkere i dette møtet. Målet er å presse prisen uten at det går på bekostning av kvalitet og materialvalg.
 • Be leverandøren forsøke å matche de andre tilbudene, men husk at det er totalen i tilbudet som er viktigst!
  Nå er det tid for å spille ut neste kort.
 • I denne fasen er det sannsynlig at byggmesteren / håndverkeren vil forsøke å legge seg noenlunde likt i pris som det beste av tilbudene. Kanskje også en ekstra rabatt på noen fliser som en bonus om du slår til nå.
  Sett deg så rolig tilbake i stolen, før hånda til haken din og legg inn 1 minutts kunstpause. La ham svette litt.
  Bøy deg fram, se ham inn i øynene og smil imøtekommende mens du sier; For meg blir dette i overkant av hva som er mulig. Jeg tror vi må se litt mer på dette.
 • Nå skal du foreslå en pris som ligger ca 10 til 15 % under prisen oppgitt i tilbudet (noe de neppe går med på). Ditt egentlige mål er å presse prisen uten at det går på bekostning av kvalitet og materialvalg. Om han da går med på ca 5 til 8 % ytterligere prisreduksjon i sluttfasen (dvs 5 til 8 % rabatt på en allerede meget presset pris) har du sannsynligvis dratt leverandøren så langt det lar seg gjøre. Denne pruterunden tar du med alle tilbydere hver for seg.
 • Be deretter om et nytt justert og forbedret tilbud av de leverandører som fortsatt er aktuelle.
  Fra dette utvalget velger du deg en trygg leverandør hvor du også vet at du har oppnådd beste mulige pris. Å prute selv etter at du har bedt om beste pris er ikke frekt! Husk det er du som er kunden og håndverkeren vil ha pengene dine. Om ikke kan jo bare leverandøren si nei til handelen.

Til sist; Om tilbyderne føler de har har jobbet litt for å komme dit dere er og samtidig vet de er med i siste utvelgelsesfase, kan det godt hende de strekker seg mer enn du tror.

Lykke til med anbudsprosessen!

Formål
Nettsidens formål er å sikre en trygg handel mellom forbruker og leverandør. Du skal finne gode tips, kontrakter og veiledninger.
I tillegg kan du søke etter kvalifiserte håndverkere innen ulike bransjer.
Bedrifter som oppfyller kriteriene kan få gratis firmaoppføring i Fagmann.no
Søk om oppføring
Send melding


  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.